Ziarah ke Kamboja-3 (Muhammad Faiz Othman)


dsc000281.jpg

“SATU LAGI EMAIL FAIZ” 

Assalamualaikum,

Ustadz Abdul Wahab…….. dari Kulim Kedah Malaysia….. Sungai Mekong nak tempat mandi junub dan berwuduk…… Insyaallah….

 LAPORAN PROGRAM ZIARAH KE

Democratic Kampuchea

24-26 JANUARI 2008

Sejarah kezaliman POLPOT

The death of former Khmer Rouge leader Pol Pot on April 15 in the Thai-Cambodian border area brings to an end one of the most chilling and bloody chapters of the twentieth century. During Pol Pot’s three and a half years of rule over Cambodia , from 1975 to 1978, the Khmer Rouge killed as many as two million people through mass executions, starvation and slave labor.

Tepat tarikh 24 Januari 2008 satu rombongan dari Malaysia telah berangkat ke Phnom Penh Ibu negara Kampuchea . Di sini kita semua sedia maklum bahawa negara ini mengamalkan dasar pemerintahan komunis pada 1975-1978 dan duduk di dalam keadaan darurat dan perang. Menurut 20-30 tahun yang lepas. Ziarah ini adalah sususlan daripada Program korban yang telah di jalankan oleh Ustaz Shaari yang datang ke Kuantan pada 8-10 December 2007.

Kami berangkat selepas solat subuh dari bandar Phnom Penh menuju ke perkampungan yang terletak 5 jam daripada Bandarayanya. Di sini adalah kampung ustaz Shaari sendiri.

Dimana keperluan untuk mendirikan sekolah Islam berbentuk Ma’ahad Tahfiz sangat mendesak, Ianya kerana tiada sekolah di kawasan ini. Kalaupun ada ianya terletak 10-20 km daripada kawasan kampung ini.   Di kampung ini sahaja terdapat ribuan rumah, pendapatan mereka bergantung kepada hasil pertanian iaitu Padi dan Ubi kayu yang di tuai setahun sekali berdasarkan cuaca di sini 6 bulan panas dan 6 bulan hujan.

Pihak rombongan telah memberikan infak kepada beberapa tempat berjumlah USD 700, ianya sumbangan daripada jemaah di Melaka dan Kuantan. Di sini ustaz Shaari telah menunjukkan tanah seluas 2.5 hektar untuk di beli bagi membangunkan madrasah untuk pendidikan Islam dan formal ribuan anak-anak islam di sini.

Terlalu sedih mengenangkan nasib saudara muslimin di Kampuchea yang berada di bawah paras kemiskinan ini. Sebarang bantuan dan sumbangan tuan-tuan amat kami alu-alukan

Boleh Hubungi

En. Zulkhairi 019 9009009

Muhammad Faiz  012 9080225

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: